3256 poze   45884 vizite
Albume
a DE VANZARE 2018a Expozitii si evenimente columbofilea REZULTATEAdresa de contact   DE VANZARE   flori 2015   imagini sugestive   pui 2014   sfaturicastaniu de craiovacatelusidiverse 2013diverse 2014 februarie   Expozitia Nationala Lugoj 2015      Expozitia Nationala Bucuresti 2016      Expozitia Nationala Bucuresti 2017      expozitie Craiova - Fauna Baniei 2015         Expo Craiova - Fauna Baniei 2016Expo Craiova - Fauna Baniei 2017Expo Craiova - Fauna Baniei 2018Expozitia APOPE Prahoveana - Ploiesti 2019expozitie Craiova - Cibinul Sibiu 2014expozitie Craiova - Fauna Baniei 2013expozitie Craiova- Fauna Baniei 2014Inele personalizateinfoiatiinfoiati 2014infoiati albi coada neagra   infoiati albi coada rosie      pui 2015      pui 2016         pui 2017infoiati maghiarila gramada noiembrie 2014Paza voliereiproductie 2013satinette hunkari   pui hunkari 2016   UZBECI      achizitie uzbeci 2016      Achizitie uzbeci 2017      porumbeii mei uzbeci in expo         Pui uzbeci - 2017      Pui uzbeci - 2016      pui uzbeci - 2014         pui uzbeci 2015      standardul porumbeilor uzbeci      Uzbeci lot 2016uzbeci lot expo 2016voiajorivoliera in constructie   6octombrie 2013      voliera 03 noiembrie 2013         crescatoriaWOLGA   porumbeii mei Volga in expo   volga lot expo 2016WOLGA pe rosu   Pui wolga - 2016   pui wolga 2015wolga si crescatoria   wolga pe galben

membru din 27 ianuarie 2013

UZBECI

filmulet cu porumbeii mei in expo - youtu.be/bb0onRmCqO4
standard jucatori uzbeci
Porumbelul uzbek, porumbel militar аripi mândre și puternice, o memorie bună.
Tashkent a fost numit datorita numarului mare de exemplare crescute inoraș Tashkent (Tashkent este capitala Uzbekistan). Aceasta rasa de porumbei are exemplare ce diferă în mărime cioc, prezența moturilor (Hood) și penaj la picioare. Exista rase cu capul neted - fără Crested, cu mot in fata, numai cu freza Hood sau dublu Hood - față și spate. Exista soiuri de rasa cu un cioc lung, cu un cioc medie și îndesat, cu cioc foarte scurt.
Colorarea penajul este destul de diferit: alb, roșu, galben, marmura neagra, gri închis, pete, etc Pentru fiecare culoare are o denumire alternativă pentru limba uzbecă, care sunt numite porumbei de culoarea lor. De exemplu: porumbel maro - "maylya", galben - "NOVATI", gri deschis - "UDY", alb cu sani rosii - "kapkan".
Zborul uzbecilor este foarte frumos și unic pentru ei. Numele rasei este selectat aparent din cauza stilului specific de zbor. "Strike" în aer - porumbeii cad in coadă pentru mult timp sau in această poziție pentru o perioadă scurtă de timp, batai din aripi și puteți auzi un "clic" (pocnitura). Jocul uzbecilor pot fi diferite; jocul cel mai de pret este jocul "din zbor". Aceasta se produce atunci cand porumbelul are o întrerupere bruscă a zborului orizontal merge în sus și aceasta se numește "un polonez." De obicei, durează de la câțiva metri la câteva zeci de metri. Acest joc este un joc de descarcare, deosebit de frumos de porumbei când ei se pregătesc sa aterizeze după o oră sau mai multe ore de zbor. Porumbeii militari uzbeci fac exercitii fizice regulate, acesti porumbei pot zbura continuu, fără întrerupere până la 8-9 ore. Este dificil de a găsi o bună colecție de porumbei militari uzbeci, mai ales dublu Hood. Multe dintre aceste păsări sunt unice.
Caracteristici generale:
Lungimea corpului de 34-37 cm, sani mari, viu colorate, penaj neted, dens. Aripile se află pe coada, postura corpului este scăzută. Lungime medie Neck, proporționale cu dimensiunea corpului, usor curbat. Punctele slabe eligibile: corp scurt. Defecte inacceptabile: aripi floppy; coada săraci, penaj sărac.

Culoare și model: tipul de colorare este caracteristic pentru cei care îndeplinesc standardele. Penajul este luminos, gât și partea de sus a pieptului cu strălucire metalica verde este o prioritate pentru rasa. Punctele slabe eligibile: pal penaj colorat. Culoarea este ușor diferită de standard. Defecte inacceptabile: culoarea penajului nu este la nivel, nu corespunde standard.
Cap: rotund, lat, destul de abrupt și de mare pe frunte. Neajunsuri eligibile: nu suficient de cap mare, dar nu cilindric alungit. Defecte inacceptabile: un cap alungit îngust. Cu creastă: Trebuie să fie suficient de mare, opere apropiate. Fata Hood - pot fi sub formă de rozete, trandafiri, bucle (rotit). Hood spate - ar trebui să fie în formă de coroană, larg de la ureche la ureche, în formă în înălțime coajă transformat treptat într-o coamă armonios. Punctele slabe eligibile: Hood mic, dar bine conturate; față Hood de formă neregulată, Hood spate formă acută. Defecte inacceptabile: corn în formă de stop Hood, spate Hood prea înguste sau înclinată într-o parte.

Cioc: Medium gros, larg, destul de scurt, nu mai mult de 12 mm, de preferință, în alb, în anumite culori corn, gri. Puncte slabe eligibile: cioc de lungime medie și grosime (12 mm). Defecte inacceptabile: cioc strâmb, cioc mai mare de 12 mm. Cioc îngust și subțire, ca un porumbel sălbatic, cu cioc negru.
Ochii: mari, expresivi, culoarea ochilor este culoarea penajului - penaj alb ochi negri; în celelalte culori sunt de culoare roz deschis, perla sau cu nuanțe albăstrui. Ochiul este rotund, cu negru în centru. Cel mai mare punctaj va fi dat ochi. Punctele slabe eligibile: ochii, cu margini rosii. Defecte inacceptabile: ochi galbeni sau rosii, cu o culoare diferită a ochilor. Inel cu ochii: mare, alb, deschis, clar vizibil, ușor. Puncte slabe eligibile: ochi inel mic. Defecte inacceptabile: dur, stratificat, neg format inel ochi de culoare gri inchis, galben sau rosu.
Narile: larg, se potriveste perfect in cioc cu capul. Punctele slabe eligibile: nările înguste și alungite.
Penajul de la picioare este suficient de gros, bine, în trei straturi; toate degetele de la picioare închise trebuie să fie mai mare de 10 cm. punctele slabe eligibile: penaj de la picioare de lungime 10 cm mâinile goale, pene mici la picioare mai jos de genunchi; picioare rare penaj - mai putin de 3 straturi. Defecte inacceptabile: penaj mai scurt de 10 cm; Spurs - fascicule sunt formate din câteva pene lungi situate pe coapse, îndreptate înapoi la coada in lungul ambelor părți ale corpului, armonios fuziunea cu penajul picioarelor și stick sub coada nu trebuie să fie mai scurt de 5 cm. Punctele slabe eligibile: lungime de 5-6 cm, defecte inacceptabile: lungime de pinteni mai puțin de 5 cm.
Culoare: Alb - porumbeii sunt penaj alb pur, cu ochii negri. New - porumbeii sunt galben pur (culoarea gălbenușului de ou). Kara-nou - porumbei cu culoare pura galben cu pene negre pe partea de sus a. Karapat mai recente - porumbei cu galben pur, foarte rar distribuite uniform pe întregul corp pene negre. Ruyan - porumbeii cu penaj roșu aprins. Kara-Ruyan - porumbeii cu penaj roșu cu negru pe vârful de pene. Zhuk - porumbeii cu penaj negru pur culoare (Jet Black). Mallya - porumbeii cu penaj gri. Octombrie-tăiere - porumbei cu bej deschis (palid) de culoare, culoarea penajului devine solzos cu varsta pulverizat, variind de la lumină la întuneric bej. Kzil-tăiere - cu culoare porumbel ciocolată penaj (culoare de cacao). Kara-tăiere - porumbeii sunt cu penaj de culoare închisă. Colorat (dungi) - combină de culoare porumbel diferite soiuri si combinatii de mai multe culori descrise simultan cu standardele relevante.

Continuare descriere standard ....
standardul porumbeilor uzbeci
PORUMBELUL JUCĂTOR UZBEC

Jucătorii din Uzbekistan, menţionaţi în “Standardele germane ale raselor de porumbei”, este numai un tip dintr-un grup de rase având mici asemănări una cu alta în măsura în care lungimile ciocului şi capului, moţurile şi culoarea sunt luate în considerare.
Nici în fosta Uniune Sovietică, nici în Uzbekistanul de azi nu erau cunoscuţi sub numele de Jucători uzbeci aşa cum îi denumeşte standardul german. Numai recent, dar într-o conexiune diferită, cuvântul « uzbec » este atribuit acestei rase. W. Saradzan, în cartea sa „Tauben, Tauben, Tauben“ (Taschkent, Verlag Mechnat 1989) îi numeşte Porumbei de spectacol din Uzbekistan şi menţionează următoarele tipuri :
“Andishanian” – care sunt cu cioc lung, încălţaţi şi moţaţi.
“Samarkandian” – care sunt cu cioc lung, încălţaţi şi cu capul neted (nemoţaţi).
“Cioc scurt” – care au numele in funcţie de culoarea penajului.
Romanov şi Rasbesov folosesc termenul “Tashkentian” pentru porumbeii cu cioc scurt. Este vorba de un cioc aproape scurt. Standardul german trebuie sa adere la această idee atât in creşterea cât şi arbitrarea porumbeilor. Saradzan descrie ciocul similar: « Ciocul are tendinţa de a fi scurt; este în general alb şi numai la câteva culori de penaj se admite să fie gri ».

Ornamentele capului

Porumbeii cu cioc scurt prezintă variate împodobiri ale capului: moţ pe cioc, dublu moţ, cap frizat (sau buclat, constă din învârtecuşuri de pene răspândite pe tot capul), ˝moţ˝ deasupra fiecărui ochi (˝sprâncene˝) şi favoriţi care sunt o răsucire a penelor la colţurile ciocului (numiţi « mustaţă » în standardul german).
Sunt, de altfel, şi exemplare cu capul neted, dar ele sunt de departe prea puţin apreciate în ţara lor de origine. Moţul poate fi unul mic şi curbat, cu sau fără rozete, sau în formă de cazma. Moţul nazal poate fi ridicat sau este o rozetă întreagă sau pe jumătate. Posibilităţile de combinare conduc la o multitudine de înfăţişări diferite. În plus, aceştia se întâlnesc în 80 de culori ale penajului.

Acrobaţiile aeriene

În literatura columbofilă rusă, jucătorul uzbec este cuprins în grupa « boinije golubi ». Traducerea corectă este de porumbei care se lansează sau porumbei care pocnesc (plesnesc din aripi). In Ukraina aceşti porumbei de zbor sunt numiţi « făcători de zgomot ». În Caucazul de Nord sunt cunoscuţi ca « Bij » În Azerbaidjan ca « Jucători acrobaţi ». La noi, regretatul Feliciu Bonaţiu i-a numit « Jucători bătători uzbeci » Vasiliev şi Derk scrie că zborul acestor porumbei este evocator pentru cel al jucătorilor. Ei lovesc aripile lor una de alta (bat din aripi, de unde şi numele lor de « plesnitori » sau « bătători ») şi din când în când se opresc puţin în aer apoi fac tumbe în faţă cu mare viteză de rotaţie în acest timp urcând câţiva metri pe verticală. Această mişcare dă impresia unei coloane (stâlp)făcute în aer. Aceste performanţe sunt numite « stop ». Unii columbofili români numesc aceasta « face stâlpul ». Mişcarea se termină cu batere din aripi şi tumbă.
Romanov şi Rasbesov dau o descriere mai apropiată pentru acest tip de zbor: «porumbei care fac tumba înainte şi a căror zbor ia poziţia de coloană când a fost atinsă înălţimea de zbor şi care plesnesc aripile lor astfel încât se aud de la distanţă sunt numiţi Boinije».
Ambele surse bibliografice, şi de asemeni Saradzhan, presupun că ˝bătătorii˝ sunt de origine iraniană. Autorii sunt de asemeni de acord că modul (maniera) fundamental de zbor a fost conservat. Zborurile tip coloană (stâlp) care sunt repetate şi care pot atinge o înălţime de 10-15 metri au fost raportate de mai mulţi crescători. Astfel de zboruri pot dura până la cinci ore. Până la începutul secolului trecut, demonstraţiile de zbor au fost organizate în Uzbekistan sub numele de « Sautkani ». W. Saradzhan regretă declinul drastic al abilităţilor de zbor printre porumbeii de expoziţie de astăzi.

Istoricul rasei

Aceşti porumbei au o istorie foarte interesantă şi nu se poate neglija faptul că Toboşarii vechi ruseşti cu moţ pe cioc au jucat un rol în dezvoltarea acestei rase.
Emirii din Buhara a colectat mai multe rase din Asia şi le-au conservat caracteristicile specifice. După căderea Emirilor, porumbeii au ajuns la crescătorii din Samarkand şi Namangan şi au fost luaţi în îngrijire de aceştia. În 1922, crescătorul Marshall a reuşit să achiziţioneze câţiva din voliera Emirului de Tashkent.
Acest emir a creat un porumbel dublu moţat prin încrucişarea păsărilor locale cu un moţ (pe ceafă) cu cele din Iran cu moţ deasupra ciocului. Fiu lui a continuat munca tatălui său.
În timpul celui de al doilea război mondial numeroase păsări s-au pierdut. Refacerea după război a fost dificilă. Un club fondat in 1969 în Tashkent a avut o existenţă foarte scurtă. 1986 este anul re-înfiinţării pentru Clubul Raselor din Uzbekistan. A fost stabilit un sistem de 100 puncte pentru aprecierea porumbeilor de expoziţie. A fost prevăzută acordarea de punte distincte pentru ornamentele capului şi culoare, dar cu accentuare generală asupra siluetei, încălţăturii, ciocului, capului şi ornamentelor capului. Cei cu capul neted sunt judecaţi mai sever în ceea ce priveşte ciocul şi încălţătura decât cei moţaţi. La păsările cu desen al penajului, culorile şi desenul conduc la judecarea mai puţin gravă asupra altor elemente arbitrate. (Adică mai mult accent pe culoare şi model şi mai lejeră aprecierea celorlalte aspecte). Ca recunoaştere sunt date diplome şi titluri de campion.
Primii « tashkenti » au fost aduşi în Germania în anii `70. Erau păsări modeste în binecunoscutele culori alb şi argintiu. Porumbeii uzbeci unicolori şi cei cu gât roşu sunt preferaţii actuali la expoziţiile germane.

Seducătoarele culori descrise de W. Saradsan

Porumbeii Jucători din Uzbekistan pot fi întâlniţi în următoarele culori:
Tschinny.
1. Tschinny propriu-zis – sunt în general coloraţi în roşu, aripile sunt albe, extremităţile aripilor sunt roşii, iar capul şi coada sunt albe.
2. Nowatty- Tschinny- culoarea de bază este galbenul, aripile sunt albe, extremităţile aripilor sunt galbene, iar capul şi coada sunt albe.
3. Kyzyl –Tschinny – culoare roşie, capul, coada şi încălţătura sunt albe.
4. Karapat-Tschinny – culoare roşie, capul, coada şi încălţătura sunt albe. Diferă de Kyzyl –Tschinny prin prezenţa de pene negre pe corp.
5. Kapkan-Tschinny – alb cu pieptul roşu sau galben şi diferite pene negre pe corp.


Tschelkary (Ţelcari, Chelkary (engleză)). (Varietăţi de almond)
1. Tschelkar adevărat – cenuşiu marmorat ( gri cu pete distribuite pe suprafaţa penei).
2. Kara tschelkar – cenuşiu marmorat cu pete negre pe tot corpul.
3. Nowatty-tschelkar – galben deschis cu pene de culoare negru-roşcat pe corp.
4. Kyzyl-tschelkar – cenuşiu marmorat cu nuanţă roşie şi câteva pete negre pe corp.
5. Ok-tschelkar – cenuşiu pal cu pene de culoare negru-ciocănit.

Mallya (Mallija)
1. Mallya veritabilă – cenuşiu intens cu dungi negru închis pe aripi.
2. Ok- mallya – culoare bej.
3. Kyzyl-mallya – castaniu intens (ciocolatiu cu nuanţă de cireaşă coaptă).
Kara -mallya – castaniu închis (intens).

Avlaki.
1. Avlak veritabil – alb, cu pete de culori diferite.
2. Savzy-avlak – alb cu pete albastru deschis şi două dungi pe părţile laterale.
3. Kyzyl-avlak – alb cu pete roşii.
4. Novatty-avlak – alb, petele sunt de culoare galbenă sau galben pal.
5. Kara-avlak – alb cu pete negre.
6. Kuran-avlak – alb cu pete de culoare roşie-cenuşie.

Sotchi. (Tigraţi de culoare deschisă şi tigraţi întunecaţi).
1. Ok-sotchi – Alb cu pete pe cap şi umeri şi pene colorate dispuse izolat pe corp.
2. Kara-sotchi – negru cu capul alb, părţile laterale bălţate, coada neagră şi încălţătura albă.
3. Kyzyl-sotchi – alb cu pene roşii pe trunchi.

Hakkya.
1. Kara-hakkya – corpul negru, capul, coada şi încălţătura sunt albe, vârful aripilor albe (aminteşte de culoarea coţofenei sau a porumbelului de Elster), imagine aeriană cruciformă.
2. Kyuyuk-hakkya – albastru cenuşiu, cap alb, vârful aripilor şi coada albe.

Shirkhodzzy.
1. Shirkhodzzy – culoarea generală brun-albăstrui, pieptul alb, coada albă (model de pelican).
2. Mallya-shirkhodzzy – culoarea şoarecelui cu pieptul având puncte (pene) albe.
3. Ok-mallya-schirhodssy – bej având pieptul stropit cu puncte albe.
4. Kara-mallya-schirhodssy – culoarea închisă a oţelului cu puncte albe în zona pieptului.
5. Kyzyl-mallya-shirkhodzzy – coloare de ciocolată cu puncte albe în zona pieptului.
6. Kysyl-schirhodssy – roşu cu pieptul stropit cu puncte albe.
7. Nowatty-schirhodssy – galben având pieptul stropit cu puncte albe.
8. Kara-schirhodssy – negru, iar pieptul având puncte albe.

Ruyany.
1. Ruyan – roşu aprins.
2. Kara-rujan – roşu-brun cu lac negru pe pene.

Udy (udâ)- albastru pal, pieptul de culoare bronz albastru-cenuşiu, dungi pe aripi.
Tasman. Galben pal dungat, cu chenare pal închis in coadă.
Gulsar. Negru sau castaniu, capul stropit cu alb.
Kukcha. Brun cenuşiu cu pieptul marmorat cu alb.
Kara – zok. Brun pal cu penele din regiunea cloacei albe.
Gulbadam. Alb cu ochii albi, gâtul cu pete roşii sau galbene.
Novatty. Pasăre de culoare galben curat.



Kara – novatty. Galben închis, cu mai multe pene colorate pe corp.
Alb curat.
Negru curat (coleopter).



Toate aceste sub-grupe au următoarele caracteristici comune: toţi porumbeii enumeraţi pot fi cu capul neted (nemoţat), cu un singur moţ pe ceafă cu un singur moţ pe cioc, cu două moţuri sau cu capul frizat. La porumbeii frizaţi, tot capul este acoperit cu pene buclate.
Toţi aceşti porumbei au „şoşoni“ şi „pinteni“. Cu cât penele încălţăturii („şoşonii“ şi „pintenii“) sunt mai lungi, cu atât este mai preţios porumbelul.
Tipic pentru aceşti porumbei este un penaj ferm şi dens, un cap rotund, o frunte abruptă, înaltă în unghi obtuz , un cioc scurt fără fante (cu cât mai scurt cu atât mai bine) cu piele bine cerată, favoriţi şi barbă.
Ochii sunt la toţi albi, genele deschise şi de asemeni albe (excepţie face varietatea de porumbei alb pur la care ochii sunt negri).
Dintre toţi, mai preţioşi sunt cei cu moţ frontal, cei cu două moţuri şi frizaţii, la aceştia din urmă capul este acoperit în întregime de frumoase rozete derulate.
Porumbeii încălţaţi uzbeci sunt foarte răspândişi nu numai în Asia Centrală, ci şi în multe alte regiuni ale fostei Uniuni Sovietice. Pentru coordonarea eforturilor tuturor columbofililor care cultivă această rasă, clubul din Tashkent a elaborate standardul raselor pentru porumbeii de frumuseţe şi cei de zbor. Astfel s-a ratificat scara de apreciere a acestor porumbei după un sistem cu 100 puncte de notare.
În ceea ce priveşte jucătorii uzbeci a căror semn distinctiv este încălţătura, este vorba de porumbei de talie medie cu penajul des şi corpul uşor alungit. Spatele face o linie dreaptă cu coada compusă din 12 pene. Aripile se sprijină pe coadă. Statura este joasă, picioarele fiind scurte şi bine încălţate. Încălţătura este rotunjită, fără goluri, ˝pintenul˝ lung este dens şi îmbinat perfect cu penele piciorului (penele ˝pintenului˝ şi ˝şoşonului˝ formează un evantai). Pieptul este larg, proeminent; gâtul alungit este puţin repliat, capul rotund sau oval, ciocul este aproape scurt, gros, în principal alb, dar la anumite varietăţi de culoare este gri, genele albe. Ochii mari, expresivi au culoarea în funcţie de coloritul penajului: gri deschis, de perlă (albi) şi respectiv neagră.

Pentru porumbeii uzbeci încălţaţi, sunt caracteristice câteva forme de moţuri pentru cel frontal şi cel din spatele capului. Exigenţa principală asupra moţurilor este existenţa lor şi forma corectă a acestora. La dublu moţaţi se admit toate formele existente de moţuri pentru frunte şi ceafă. Pentru cei cu moţ pe cioc – toate formele de moţ frontal. Pentru frizaţi sau ˝buclaţi˝ standardul prevede prezenţa unui moţ numai în maniera unei scufii plasate jos şi care nu afectează forma capului. Un astfel de moţ are tendinţa la extindere.

Lipsuri (defecte) admisibile: picioare de lungime medie; corp scurtat; capul puţin alungit de moţul din spate la porumbeii dublu moţaţi; Ciocul apropiindu-se de valoarea medie a lungimii, dacă este gros şi se înscrie în linia curbă a capului.

Defecte inadmisibile: încălţătura subţire a picioarelor ( penele ˝încălţării˝ au minimum 6 centimetri, iar cele ale ˝pintenelui˝ cel puţin 4 centimetri); moţul din faţă în formă de corn sau de secure; moţul din spate tăiat într-o parte sau cu goluri ; capul alungit; ciocul lung şi subţire; cioc neînchis bine; ochi galbeni sau roşii sau de culori diferite; gene negre, galbene sau roşii; coloraţia penajului necorespunzătoare standardului.

O particularitate a porumbeilor uzbeci încălţaţi – paleta de culori ale penajului foarte bogată. Există în jur de 80 culori diferite, care se subîmpart în patru grupe de culori: alb, unicolor, dungat şi multicolor.

Scara de punctare este făcută ţinând cont de particularităţile fiecăreia din cele patru grupe de culori (după exterior) şi existenţa desenului penajului. Se iau în considerare elementele structurale ale penajului capului (˝sprâncenele˝, moţurile, ˝favoriţii¨) întâlnite la multe linii de uzbeci încălţaţi. Aceste elemente intensifică decorativitatea porumbelului, dezvoltarea lor pare a fi interesantă şi de perspectivă. Aproape la toate varietăţile ele sunt estimate până la 5 puncte. Semnele totale la toate subgrupele de porumbei coloraţi sunt apreciate egal.
Pentru porumbeii albi cresc exigenţele faţă de valoarea ciocului, deoarece pentru majoritatea porumbeilor albi calitatea şi forma ciocului este mai bine cultivată decât pentru cei din celelalte grupe de culoare. În cazul porumbeilor albi în locul aprecierii pentru coloraţia penajului, se înserează aprecierea pentru ˝sprâncenele˝, moţurile, ˝favoriţii¨ formate de penele capului şi aici se dau puncte.

La celelalte grupe de porumbei coloraţi, cea mai mare sumă de puncte este calculată pentru coloraţia penajului. Alături de cioc, aceasta este unul din elementele cel mai dificil de perfecţionat.
În ceea ce priveşte penajul picioarelor, la aprecierea de concurs, pentru toate grupele de culoare se acceptă la arbitraj porumbeii cu lungimea încălţăturii de cel puţin 7 cm şi ˝pintenii˝ de cel puţin 5 cm lungime.

Legat de coloritul penajului, în grupele de porumbei cu regiuni corporale diferit colorate, se acordă până la 20 puncte pentru coloritul total şi până la 5 puncte pentru zonele de culoare.

Moţurile. Aprecierea totală pentru moţuri – până la 20 puncte. Pentru dublu-moţaţi, până la 15 puncte pentru moţul frontal şi până la 5 puncte pentru cel din spate. La cei cu moţ pe cioc varietăţile de moţ se estimează la aproximativ 20 puncte. La ˝frizaţi˝ se estimează până la 20 puncte moţul extins ca nişte bucle.
Numai la porumbeii uzbeci încălţaţi se întâlneşte o astfel de varietate de moţuri. Practic la aceştia apar toate formele de moţ cunoscute la porumbei.

Pentru porumbeii nemoţaţi (cap neted) se creşte exigenţa faţă de valoarea încălţării, pentru pinteni şi în ce priveşte ciocul, pentru că este mai uşor să fie dezvolte aceste caracteristici în absenţa moţului.

Aprecierea porumbeilor uzbeci încălţaţi după sistemul de 100 puncte.
Elementele estimării Grupele de culori şi varietăţile
Alb Unicolor, dungat, multicolor
Dublumoţat, Moţ frontal, Frizat Nemoţat (cap neted) Dublumoţat, Moţ frontal, Frizat Nemoţat (cap neted)
1. Apreciere generală:
estimarea în boxă 5 5 5 5
estimarea în mână 5 5 5 5
2. “Sprâncenele” 5 5 - -
3. “Mustăţile” 5 5 - -
4. “Favoriţii” 5 5 - -
5. Coloraţia penajului - - 25 25
6. Încălţările 10 15 10 15
7. “Pintenii” 10 15 10 15
8. “Moţurile” 20 - 20 -
9. Ciocul 25 35 15 25
10. Ochii 5 5 5 5
11. Genele 5 5 5 5
Suma punctelor 100 100 100 100


Există următoarele semne distinctive specifice rasei uzbece:

1. Kara-sotchi au penajul de pui negru complet. După prima năpârlire porumbeii schimbă culoarea iniţială şi capătă culoarea brumat, alb cu pete.

2. Gulbadam au primul penaj roşu sau galben. După schimbarea penelor de pui, ei devin albi cu o ˝barbă˝ roşie sau galbenă si mai multe pete mici pe cap.

3. Tschelkary au prima culoare cenuşie (sau mucedă). După prima năpârlire devin marmoraţi. Marmorarea se măreşte cu fiecare schimbare a penelor. La vârsta de 10-12 ani, porumbeii sunt complet negri.

4. Tschinny debutează cu penaj roşu. După prima năpârlire ( cam la trei luni) ei au pieptul roşu şi părţile laterale pestriţe. După a doua năpârlire (un an mai târziu), ei capătă culoare alb-roşu cu mai mult penaj alb pe corp.

5. Gulsar au penajul de pui negru sau castaniu, dar după a treia năpârlire capul lor devine alb.

6. Awlaki spre deosebire de Tschinny, Kara-Sotschi şi Gulsary sunt de la început cu culoarea naturală, aceasta neschimbându-se după năpârlire.

Toate aceste semne distinctive sunt caracteristice numai pentru varietate de porumbei numiţi jucători uzbeci de frumuseţe (show type).

Porumbeii ˝Bia˝ uzbeci de zbor în prezentarea lui W. Saradsan

Cu câteva decenii în urmă porumbeii din Uzbekistan erau încă antrenaţi sistematic. Ei erau celebri pentru performanţele lor de zbor şi dispoziţia pentru bătut din aripi. Era dată mai multă atenţie calităţilor de zbor decât aspectului decorativ. Astăzi, aceşti porumbei sunt ţinuţi în voliere de către cei mai mulţi crescători datorită fricii de a-i pierde. Porumbeii numai zboară de loc. O parte dintre crescători se limitează la deplasarea în voliere mari, dar fără zbor liber. Porumbeii sunt privaţi în acest caz de posibilitatea de a învăţa să ˝joace˝. Ei decolează numai de pe acoperiş pentru a se aşeza pe antena de televiziune şi apoi pentru revenire. Numai o parte nesemnificativă dintre crescători îşi mai antrenează ˝elevii˝ lor pentru zbor şi joc. Dar aceste păsări zboară la mică înălţime făcând puţine tumbe fără a ajunge să realizeze ˝stâlpul˝.
Se poate vedea uneori într-un asemenea zbor jucători excelenţi şi ˝bătători˝, dar când se aşează, se observă că cel mai adesea este un exemplar fără moţuri sau cu moţuri incorecte şi încălţătura mică. Un porumbel cu două moţuri zburător şi ˝bătător˝ este o raritate.
Se pot întâlni deseori dublu-moţaţi cu aripile trenate sau cu gât tremurător. Probabil că amatorii de îmbunătăţirea calităţilor decorative încrucişează jucătorii uzbeci dublu-moţaţi cu exemplare din alte rase.

Porumbeii trebuie antrenaţi în fiecare zi. Mulţi columbofili fac să zboare porumbeii începând de la ora 18.00. Aceşti porumbei sunt numiţi ˝paigari˝. Porumbei bia de zbor au o particularitate, dacă nu zboară sistematic, ei devin ˝giria˝, adică ei flirtează (fac curte porumbiţelor) şi nu mai pot zbura. Antrenamentul de zbor al porumbeilor tineri începe imediat ce puiandrii prind a se hrăni singuri şi zboară pe acoperiş. În timpul iernii, porumbeii de volieră se separă de porumbiţe. Porumbeii ˝bătători˝ de zbor rămân împreună.

Jucătorilor de zbor li se dă înainte de zbor puţină mâncare şi sunt făcuţi să bea apă, iar după revenire sunt hrăniţi la saţietate.

Norma zilnică de hrană pentru porumbeii care zboară sunt, pentru condiţiile din Uzbekistan: 15 g grâu, 15 g porumb, 25 g mei, precum şi minerale şi furaj verde pe care porumbeii le găsesc plimbându-se prin curte. Porumbeii de volieră primesc furaj din cereale cu masă verde (20 g grâu, 20 g porumb, 10 g mei) şi furaje minerale, piatră roşie mărunţită, sare, argilă de construcţii (cărămidă pisată). În medie, cantitatea de furaje pentru un porumbel de volieră este 35-40 grame pe zi, iar pentru cei buni de zbor – pînă la 50-60 grame
pereche
pereche
3
3
2
2
1
1

Comentarii album • 8
florea1 29 octombrie 2015  
ff
Raportează
DoganClaudiu 16 februarie 2015  
frumosi multa bafta in conrinuare cu ei
Raportează
porumbeiJon76 15 februarie 2015  
FRUMOSI...
Raportează
Tudor68 15 februarie 2015  
FAINI
Raportează
corect 7 septembrie 2014  
exemplare frumoase! mult succes cu ei!
Raportează
indyy 5 mai 2014  
frumusei , bafta la puiuti
Raportează
bambis 9 aprilie 2014  
multumesc
Raportează
sopinceanc 9 aprilie 2014  
F frumosi
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.